Miljövänliga veckan med Kristina Nord.

Miljövänliga veckan – alltid vecka 40
Jag tycker själv att det är tråkigt med texter som börjar med årtal eller siffror, men nu ska jag börja med det i alla fall. Sedan 1990 har Naturskyddsföreningen anordnat ”Miljövänliga veckan”, för att uppmärksamma svenska folket på olika saker rörande vår miljö. Temat för årets Miljövänliga vecka var kemikalierna runt omkring oss i samhället och titeln var ”Fräsch på riktigt”.
Vattudalens naturksyddsförening tog tillfället i akt att föra in lite kunskap kring detta på ett par av Strömsunds skolar. Jag skall återge lite av det som gjordes på Hjalmar Strömerskolan och några reflektioner kring det.
Min arbetsplats är ju en gymnasieskola full av ungdomar och jag känner ofta när jag kommer dit på morgonen att det finns många parfymer, sprayer och andra medel med kemikalier i luften. Detta inte för att ventilationen är dålig, utan för att det helt enkelt finns väldigt många produkter på och omkring oss som innehåller starka kemikalier och jag har blivit allt med känslig för sådant med åren. Liksom lavarna i naturen har jag blivit en indikator för ”dåliga grejer”, och det i sig är ju egentligen inte så dåligt. Med ökad medvetenhet tror jag också att känsligheten ökar och därmed chanserna att fler människor skall protestera och inte låta sig underkastas vad samhället utsätter oss för.
Underkastelsen är också titeln på en film på temat, en film från 2010 av Stefan Jarl. Den är nu, 6 år senare fortfarande högst aktuell och jag rekommenderar den om man vill få förståelse för vad som finns i blodet och kroppen på oss alla, på grund av alla de ca 30.000 kemikalier som finns omkring oss hela tiden. Jag visade filmen för två klasser på skolan, de fick skriva ner frågor eller reflektioner som vi vid nästa lektionstillfälle tog upp och pratade om. De hade alla möjliga funderingar som dels visade ganska stor okunnighet på området men också att de kunde göra viktiga insikter och sedan tänka steget längre så som vad man kan göra åt detta och hur man kan undvika kemikalier.
Det första man ser när man stiger in genom huvudentrén på Hjalmar Strömer är en stor monitor, om man inte har nunan riktad ner mot sin smarta telefon förstås, vilket ca hälften har. Övriga kan via monitorn få information av allehanda slag som rör schemat, matsedeln, tider etc. Under hela vecka 40 visades också ett bildspel om kemikalier och tips på vad man kan göra för att undvika dom. I skolans café fanns också en utställning med information, naturskyddsföreningens planscher och foldrar samt en interaktiv övning som gick ut på att eleverna skulle läsa innehållsförteckningen på några hudvårdsprodukter av olika märke och utifrån det dra slutsatsen om de ansåg att dessa produkter var bra eller inte.
Förutom det fortlöpande som fanns att skåda och ta del av under hela veckan så var temat på samtliga lektion som jag höll givet. Men för att det skulle vara relevant för eleverna riktade jag in innehållet gentemot de olika programmen så mycket som möjligt. För fordon och transportseleverna var det till exempel lämpligt att prata om isocyanater och vad kan göra för att undvika att andas in dem när man jobbar i en verkstad. För handelseleverna var det mer relevant at prata om flamskyddsmedel och sådana kemikalier som man utsätts för i hög grad i butiker. Dristade mig faktiskt till att fråga en klass om de skulle hänga med på cocktail-party! När jag tog på mig en cocktailklänning och högklackat blev de ganska förvånade. Ännu mer förvånade blev de när jag tog en grön cocktail från en bricka och visade hur man minglade. Men innan jag hann dricka kom en ny bricka med en annan cocktail som jag tog. Med två glas i händerna var det en elev som ropade – Blanda ihop dom! Att det var min tanke behövde jag därmed aldrig säga utan frågade honom om det verkligen var en så bra idé? – Det blandas ju ändå i kroppen, menade han! Så jag blandade ihop dem varpå en stark kemisk reaktion började på en gång. Tänker inte avslöja här vad jag hade i glasen men reakationen blev mycket visuell och förtydligade förhoppningsvis den cocktail-effekt som vi varje dag utsätter oss för. För även om varje kemikalie i sig kontrolleras på något sätt, så kan vi omöjligt undersöka vad 30.000 kemikalier kan skapa för olika cocktails i våra kroppar eller vilka följder det kan få. Det får framtiden utvisa!!
Summa summarum. Jag har insett att kunskapen kring detta är ganska liten och trots att vi konsumenter har makt så kommer inget att ändras så länge vi inte vet vad vi skall protestera emot. Många köper miljömärkta varor och ekologisk mat men anledningarna är olika och det är nog väldigt få som gör det för att de vill undvika kemikalier. Så Naturskyddsföreningens arbete kring att belysa detta är viktigt och jag hoppas att Sveriges alla konsumenter långsamt vaknar och inser att deras vardagliga val gör stor skillnad.
Det kan ibland nästan kännas hopplöst. Hur ska man kunna undvika att få i sig kemikalier när de finns överallt? Så jag vill avsluta med några konkreta tips som man kan börja med i alla fall.
1: Handla ekologiskt, gärna krav-märkt. Dessa varor har inte odlats med konstgödsel eller bekämpningsmedel så både du och alla de andra människor och djur som finns med längs produktionslinjen slipper utsättas för dessa, både cancerframkallande och hormonstörande kemikalierna.
2: Poppa inte popcorn i micron. Insidan på micro-popcornpåsen är ett av många exempel på materail som är behandlade med ytaktiva och hormonstörande ämnen för att inte läcka ut fett. OCH, de smakar inte lika gott!
3: Micra inte maten i plast! Inget innehåller så mycket olika kemikalier som plast och de läcker ut i mycket högre utsträckning i värme.
4: Äh, skippa micron helt enkelt! Tar bara en massa onödig plats, där du skulle kunna ha krukor med färska kryddor eller chili-plantor i stället!
Allt för denna gång!
/Kristina Nord den 21 oktober 2016

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.